Ugrás a tartalomhoz
KSH-Elektra főoldala

KSH-ELEKTRA Elektronikus adatgyűjtés

Fejlesztőknek – iFORM

Tisztelt Fejlesztő!

A KSH-ELEKTRA rendszer adatszolgáltatói kliensének és az elektronikus kérdőívek iFORM technológiára történő átfejlesztése kapcsán jelezzük, hogy tesztrendszerünket elérhetővé tettük az Önök számára.

1. Tesztrendszerünk az alábbi linken keresztül érhető el:

https://elektra2teszt.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

ahol a saját rendszerükből előállított adatXML betölthetőségét és egyben a megvalósított import funkciót tudják tesztelni.

A rendszerünk proaktív, vagyis az egyes adatszolgáltatók kérdőívlistájába automatikusan megszemélyesítve kerülnek ki azok a kérdőívek, amelyekre adatszolgáltatási kötelezettségük áll fenn az adott tárgyidőszakban.

A 2021. évben a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül küldhető 2020. évi éves és 2021. évi évközi adatgyűjtések listája honlapunkon megtalálható.

A korábban Önök által használt törzsszámokkal, azonosítóval és jelszóval tudnak belépni a felületen. Amennyiben problémájuk van a belépéssel, kérjük, jelezzék a KSH-Elektra@ksh.hu e-mail címen.


2. Az iFORM technológiaváltás azzal jár, hogy a kérdőívsablonok mellett az adatXML struktúra is megváltozik, és ehhez az Önök által korábban fejlesztett alkalmazást, illetve megoldást is változtatni szükséges. Kollégáink a tesztfelületen az eddig elkészült új kérdőívsablonokat és az új megszemélyesített kérdőíveket elérhetővé tették. Az adatgyűjtésekhez tartozó adatXML-ek a kérdőíveket megnyitva letölthetőek.

A kérdőívek könnyebb kezelhetősége és a kapcsolattartás érdekében kérjük, hogy az előlapon található MEGJEGYZES cellába legyenek szívesek megadni programjuk nevét és verziószámát.


3. A fejlesztések elkészültével az érintett adatgyűjtések körét novembertől folyamatosan bővítjük, és folyamatosan rakjuk fel azokat az átfejlesztett kérdőívsablonokat is, amelyek a 2021. évben a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül küldhető 2020. évi éves és 2021. évi évközi adatgyűjtésekhez tartoznak.

Kérjük, szíveskedjenek jelezni a KSH-Elektra@ksh.hu e-mail címen, ha olyan adatgyűjtések importját szeretnék tesztelni, amelyre még nem rendelkeznek törzsszámmal vagy kérdőívvel, mert a teszteléshez minden külső szoftverfejlesztő csapatnak olyan teszt adatszolgáltató(ka)t kell kijelölnünk, amelyek feladatlistájában szerepelnek a tesztelendő kérdőívek.

A sablonok az első beküldési határidő sorrendjében folyamatosan készülnek, és a kihelyezésről automatikus értesítést kapnak e-mail-en és a rendszerben is postaládájukban.


4. A fejlesztéseket segítendő, itt az oldal alján letölthető az iFORM Elektra kérdőív generálás című útmutató a mellékleteivel együtt, amely a KSH-ELEKTRA (iFORM technológia) rendszeréhez adatszolgáltatást fejleszteni szándékozók számára nyújt technikai magyarázatot az adatszolgáltatásokat tartalmazó import állományok szakszerű előállításához.


5. Tájékoztatjuk továbbá, hogy 4 adatgyűjtés kivételével a 2021. januári indulásnál az adatokat csak XML fájlformátumban lehet majd feltölteni, mivel a CSV importálás fejlesztésére az éles indulást követően, a technológiaváltási projektünk második ütemében kerül sor. A négy érintett adatgyűjtés:

  • 1405 Egyéni bérek és keresetek
  • 1470 Nemzetközi üzleti és szállítási szolgáltatások adatgyűjtése
  • 2010 Intrastat kiszállítás
  • 2012 Intrastat beérkezés

Ezek esetében a CSV feltöltési lehetősége csak áttételes módon marad meg, az előző időszakban használt CSV formátumon nem változtattunk, így könnyítve meg az átállást. Ugyanakkor egy konverter program segítségével lehetőséget biztosítunk, hogy a CSV-ből az adatXML-t elő lehessen állítani.

Innen le tudják tölteni ezt a konverter programot, amely a CSV állományból iFORM-nak megfelelő adatXML-t állít elő. Futtatásánál csak be kell tallózni a CSV állományt, és ugyanabban a könyvtárba elkészíti az adatXML-t, ami feltölthető a KSH-ELEKTRA rendszerbe.


Eddigi munkáját megköszönve továbbra is számítunk fejlesztéseire, hogy segítségével könnyebb legyen adatszolgáltatóinknak a rendszer használata és az adatszolgáltatás.

Letölthető állományok: